Dónát negyed

cartierul grigorescu

A kolozsváriak által legszebbnek és legcsendesebbnek ítélt Dónát (Grigorescu) negyednek különleges történelme van. A legenda szerint a török támadás elől a várost egy Dónát nevű pásztor mentette meg, aki a Hója-erdőben legeltette juhait. A mai Törökvágás területén ugyanis, a törökök megpróbálták átvágni a dombot és így elterelni a Kis-Szamos vizét, hogy a város lakóit víz nélkül hagyják.

Dónát a törökök láttán ráeszmélt a veszélyre és figyelmeztette a városlakókat. Azt mondják, úgy rohant, akár a maratoni futó, aki az üzenet átadása után azonnal meghalt. A törököket végül sikerült legyőzniük, Dónátnak pedig az elismerés jegyéül szobrot emeltek. Ugyancsak elismerésképp a negyed régi elnevezése Dónát volt, majd 1960-ban Eremia Grigorescu nevére cserélték, a tábornokéra, aki az első világháború után a Régi Királyságból Erdélybe érkező seregeket vezette. A hős pásztort elfeledték, és sokan nem tudnak kilétéről, pedig a negyed egyik főutcája napjainkban is az ő nevét viseli.

Ma a Dónát negyed egy minden igényt kielégítő lakónegyed, csendes, nyugodt területén magánházak és tömbházak, valamint temérdek zöldövezet és játszótér is található. A Szamos partját parkká alakították, ahol bárki megpihenhet, a gyermekek kedvükre játszadozhatnak és a háziállatok is bátran sétáltathatók. A negyed házainak építészeti stílusa egy régen elfeledett Kolozsvárt idéz. Ugyancsak itt található Kolozsvár legdrágább magánháza is, amelyet 2,2 millió euróra becsülnek. A Tataru-ház Gio Ponti építész vezetésével 1921-ben épült, nyolc évig ebben a házban élt a lengyel költőnő, Kazimiera Illakowiczowna.

A lakónegyed szomszédságában található a Hója-erdő, amely a Falumúzeumnak is helyet biztosít. Úgy tartják, hogy az erdőben paranormális jelenségek zajlanak.

A Dónát negyed különleges történelmével és egyedi szépségével minden okot megad arra, hogy büszkélkedjünk vele!

Fénykép forrása: http://urban-cluj.blogspot.ro