Fellegvár

A Fellegvár negyed a valamikori Kőmál elnevezésű domb körül található és megközelítőleg százéves múltra tekint vissza. A Fellegvár története szorosan fűződik az erődítmény történetéhez, amelyet 1715-1730 között a Habsburg-birodalom hadereje létesített Giovanni Murando Visconti itáliai hadépítész tervei alapján. A Fellegvár célja az volt, hogy a város felügyelését és védelmezését biztosítsa.

A várat szárazárok vette körül, az épület belsejében pedig igazgatási épületek, valamint a katonai helyőrség ellátására többek között kaszárnyák, fegyvertárak és élelmiszer raktárak is épültek. A Fellegvár három kapujából csupán kettő maradt fenn, az északi és a délkeleti. Az erődítmény – főként az 1848-as forradalom idején és az ezt követő időkben – börtönként is szolgált, itt tartották fogva, majd végezték ki Stephan Ludwig Rothot, a forradalom egyik hősét. A domb tetejére a hetvenes években építették a Belvedere Hotelt, majd 1995-ben egy hatalmas vaskeresztet is elhelyeztek itt. A kereszt az ötvenes években, a kommunisták által lerombolt emlékművek helyére került, amelyeket eredetileg a várban bebörtönzöttek emlékére állítottak.

Napjainkban a Fellegvár új és régi magánházak csodálatos negyede. A Fellegvár-negyed az 1990-ig működő Astoria Hotel épületétől, azaz a Kereskedelmi és Iparkamara székhelyétől kezdődik, majd a környék egyik legfontosabb utcájával, az Erzsébet úttal (str. Emil Racoviţă) folytatódik. Az utca, ahol egyébként a város számos híres személyiségének egykori otthona található, 19. századi impozáns épületekkel és a zöldövezetek sokaságával rendelkezik. E csendes környéken sétálva egy pillanatra elfelejthetjük, hogy egy zsúfolt nagyváros közepén, a vasútállomás közelében vagyunk.

Az Erzsébet út hat másik utcához csatlakozik, a híres Hét utca elnevezésű kereszteződésben, ez Európában egyedülálló jelenség. A Fellegvár negyedben található a több mint 23 ezer ülőhelyes (ebből 14 ezer fedett) CFR 1907 labdarúgó-pálya, amely éjszakai világítással és modern kijelző táblával rendelkezik. A negyed továbbá békés légköréről is híres, így tökéletes választás séta vagy kocogás esetén egyaránt. A Fellegvár emellett a város turisztikai látványosságainak fontos eleme, nemcsak érdekfeszítő történelmével, de csodálatos kilátással nyűgözi le a látogatókat.

Fénykép forrása: http://members.virtualtourist.com