Györgyfalvi negyed

A Györgyfalvi negyed Kolozsvár legzöldebb lakónegyedeként ismert, szemben azon negyedekkel, ahol a tömbházakat betonrengetegek veszik körül. Nevét Györgyfalváról kapta, arról a helységről, amellyel Kolozsvárt összekapcsolja. A város keleti részén elterülő negyed mai változata 1960-ban épült, olyan terv alapján, amely a lakóknak zöldövezetet és szabadidős övezetet biztosít.

A Györgyfalvi negyed a Tordai út (Calea Turzii), a Bethlen utca (Piata Baba Novac), a Zápolya utca (str. General Traian Mosoiu), a Naszód utca (str. Nasaud), a Karjala utca (Str. Coastei) és a Szopori út (str. Alexandru Vaida Voievod) között fekszik. A területen 4-12 emeletes tömbházak dominálnak, de a negyed magánházak tökéletes helyszíneként is szolgál.

A Györgyfalvi negyed legnagyobb látványossága minden bizonnyal a több mint 600 éves tó, amelyet valamikor Feneketlen tónak is neveztek. Első említése 1370-re datálható, Magyarország királyának, I. (Anjou Nagy) Lajosnak egyik iratában, amelyet mai napig a város levéltári archívumában őriznek. A középkorban a tavat halastóvá és így fontos élelemforrássá alakították.

A hetvenes években megkezdődött a Györgyfalvi negyedben elhelyezkedő tó környékének szabadidős övezetté való átalakítása. A munkálatokhoz kotrógépet hozattak, ez azonban méretei és súlya miatt két hét alatt érkezett a kincses városba. A kotrógép hajóhoz hasonlított, így terjedt el a legenda a Györgyfalvi tavon lebegő Delta hajóról. Az építkezések befejezése után a tó a szabadidő eltöltésére (csónakázás, séta) alkalmas helyszínné változott. Remélhetőleg ez alkalommal a projektet be is fejezik, ugyanis idén Kolozsvár Polgármesteri Hivatala az elhanyagolt tó rendezését ígéri. A projekt keretében a tó környékét sport- és szabadidős területté alakítják.

A Györgyfalvi negyed szomszédságában található a Palocsay-kertként ismert gyümölcsös, amely egy csodálatos és csendes oázis. A gyümölcsös területe néhány éve visszaszolgáltatási folyamatban van egykori tulajdonosainak, helyzete azonban egyelőre tisztázatlan. A negyed 9 hektáros területén továbbá a néhány éve felújított Detunata-park fekszik, amely gyönyörű helyen biztosítja a kikapcsolódást.

Az elmúlt években, a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kar, valamint az 1-es és 2-es Economica bentlakások megépítésével, a Györgyfalvi negyed a város legmodernebb egyetemi campusának ad otthont. 2007-től azonban a negyed nem csupán szép lakóövezet és modern egyetemi campus, hanem a Iulius Mallnak köszönhetően fontos kereskedelmi központ is egyben. A Iulius Mall Kereskedelmi Központ több mint 200 üzletet, éttermeket, kávézókat, az Auchan bevásárlóközpontot és a Cinema City mozit is magába foglalja. A központ másik részét nemzetközi cégek működéséhez kialakított irodák alkotják.

Fénykép forrása: www.panoramio.com