Hóstáti negyed

cartierul marasti

Mi jut eszébe a Hóstáti negyedről? Feltehetőleg tömbházak és betonépítmények tengere.

A Hóstáti (Mărăști) negyedet a ’70-es, ’80-as években építették a nehézgépgyár (CUG) alkalmazottai számára. A negyed a Hóstáti csatáról kapta a nevét, amely egyike az első Románia területén, az első világháború idején zajlott csatáknak. A ’70-es évek előtt nem beszélhettünk konkrét értelemben vett negyedről. A Hóstáti negyed, más néven Alsóváros, a központ meghosszabbításában három részre oszlott: munkásövezetre, a mesteremberek övezetére és mezőgazdasági övezetre. A régi Hóstát negyed lakossága látta el a központot élelemmel, munkaerővel és különböző más szolgáltatásokkal. A központ közvetlen közelében a jómódú polgárok (szabók, kőművesek, tímárok, stb.) éltek. A jelenlegi Korvin tér (P-ţa 1 Mai) területén laktak a munkások, a Szent Péter és Pál apostolok templom környékén pedig a földművesek, akiket hóstátiakként is ismerhetünk.

Annak ellenére, hogy építészetileg és a kulturális kínálat területén kevésbé kecsegtető, mint a központ, a Hóstáti negyedet fontos lakónegyedként tartják számon, amely megközelítőleg 30 ezer lakost számlál. Az elmúlt években a kulturális jelleg fejlesztésére számos kezdeményezés történt. Ilyen például az egykori Mărăști-mozi felújítása, amely az első ingyenes filmszínház Kolozsváron. A polgármesteri hivatal tulajdonában álló mozit 2011-ben újították fel, azóta számos kulturális és közéleti rendezvénynek (vitaest, fotó- és képzőművészeti kiállítás, könyvbemutató, stb.) ad otthont. Egy másik lenyűgöző projekt az Ecsetgyár kortárs művészeti térré való formálása volt, ahol kiállításokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket, koncerteket és más kulturális eseményeket tartanak.

A negyed turisztikai látványosságai között meg kell említenünk a Szent Péter és Pál apostolok templomát (Külső-Magyar utca/ B-dul 21 Decembrie), amelyet a XIX. század közepén neogótikus stílusban építettek. A templom előtt egy impozáns barokk kapu található, amely eredetileg a főtéri Szent Mihály-templom előtt állt. A templom mögött található Mária-oszlopot, amelyet Pestis-szoborként is ismernek, 1744-ben állíttattak hálából az utolsó nagy pestisjárvány ellen nyújtott védelméért. A szobor eredetileg az Egyetem utcában állt, 1959-es áthelyezéséig.

Emellett a Hóstáti negyed a város egyik számottevő gazdasági vonatkozású pontja, ahol neves vállalatok székhelyei, irodaházai találhatók. Ne feledkezzünk meg a Hóstáti negyed piacáról, a város egyik fontos kereskedelmi egységéről sem, ahol bármi beszerezhető!

Fénykép forrása: www.robintel.ro