Kolozsvár központja

panorama cluj

Kolozsvár központja – a város szíve

Szeretjük, mindenhol büszkélkedünk vele és sokunknak az otthont jelenti. Ez nem egy találós kérdés, ez a mi szeretett Kolozsvárunk. Eddigi cikkeinkben a város különböző negyedeinek történelmébe és azok nevezetességeibe próbáltunk betekintést nyújtani.

Kolozsvár a kezdetekben csak egy darab föld volt, amelyet várrá formáltak. Amit ma központnak nevezünk, az akkor a várat magát jelentette, amely eleinte római kolóniaként szolgált, majd a tatárjárás után, V. István király uralkodása idején szász telepesek munkájával magyar várrá alakult. A vár 45 hektárnyi területen helyezkedett el, a Cigánypatak (jelenleg Bartha Miklós – str. Emil Isac – és Rózsa – str. Samuil Micu – utcák), a jelenlegi Fogoly utca (str. Potaissa), Farkas utca (str. Mihail Kogalniceanu) és a Bocskai tér (P-ţa Avram Iancu) között. Keleten a Bethlen tér (P-ţa Baba Novac) és a Postakert (Cuza Vodă) határolta, majd észak felé haladva a Malomárok (Canalul Morii).

Idővel a kincses város központja élettel telt meg, mérete megnövekedett, jó és rossz időszakokat is megélt, épületeit felépítették, lebontották, majd újraépítették, míg el nem érte jelenlegi változatát.

Kolozsvár központja napjainkban számos lenyűgöző, XVII-XX. századi épülettel büszkélkedhet. Az elmúlt években a barokk, a reneszánsz és a gótikus stílusú darabokhoz merőben eltérő, betonból, üvegből és acélból készült, modern építmények is társultak, némelyeknek esztétikai értéke már-már megkérdőjelezhető. Nincs, mit tenni, úgy szeretjük, ahogy van, hiszen a miénk!

A sorra nyíló bárok, klubok és éttermek miatt a központ sohasem alszik. Napközben a múzeumok, üzletek és más látványosságok sokasága egy pillanatra sem hagyja unatkozni az ide látogatókat. A lenyűgöző épületek, a központban található két templom (a Szent Mihály-templom és az ortodox katedrális), valamint az egyéb kulturális ereklyék a központ történelmi és közéleti fontosságát bizonyítják.

Mindezek a központot fontos gazdasági, kulturális, kereskedelmi, közigazgatási és idegenforgalmi térséggé alakítják. Olyan eleven és vibráló, történelemmel átitatott térséggé, ahol a nap minden percében akad elfoglaltság.