Múzeum tér

regulament concurs noiembrieA város szívében található tér – paradox módon – a kolozsváriak számára menekülési lehetőséget jelent, messze a város zajától, a rohanó mindennapoktól. A Mátyás király szülőháza mellett elsétálva a titokzatos épületek, a rusztikus árusok, a lekövezett utcácskák, a számtalan nyári terasz és a Karolina-oszlop különleges hangulatukkal a messzi középkorba repítenek vissza, ahol újraértelmeződik a zaj, az idő, a sietés fogalma.

A Múzeum (Karolina) tér a sarkán található Történelmi Múzeumról kapta nevét. Mint számos más helyszínnek, az idők során a Múzeum térnek is sok neve volt, a középkorban például Kispiacként volt ismeretes (értelemszerűen, a mai Főtér volt a Nagypiac). A 18-19. században Karolina térnek keresztelték át, annak az oszlopnak köszönhetően, amelyet I. Ferenc császár hitvese, Karolina Auguszta császárné látogatásának emlékére állíttatott ide a kolozsvári közönség.

Egy másik jelentős határkő a Múzeum téri ferencesek temploma, közismert nevén „barátok temploma”, amely a város egyik legrégebbi kegyhelye.

_________________________________________________

Tudta?

A Múzeum tér szomszédságában található I. L. Caragiale-park, ahol jelenleg egy gördeszkás park is otthonra lelt, az 1970-es évekig minden vasárnap az építkezésben dolgozók és a környező településeken szolgálók találkozó- és tánchelyéül szolgált.